Centra't
el bloc de Carme Fabregat Coach & Consulting

LA IMPORTÀNCIA D’ESCOLTAR

Screenshot_2016-04-10-08-02-17-1

Vivim envoltats de tot tipus d’estímuls que desvien la nostra atenció i fa que estiguem distrets, sense adonar-nos ens despistem a cada moment i disminueixen la qualitat de la nostra escolta. Com és ben sabut no és el mateix sentir que escoltar, encara que el fem servir col·loquialment sense fer diferències.

Tant en l’àmbit personal com en el professional, saber escoltar és bàsic per a una bona entesa i per al bon transcurs de la comunicació entre dues persones o entre un líder i el seu equip. Cada vegada més són les persones que valoren molt positivament un líder que sàpiga comunicar i que, sobretot, sàpiga escoltar. Una bona comunicació té com a base escoltar atentament.

Per a un professional i per a un equip, ser escoltats vol dir respecte. Mentre escoltem, creem un espai d’interrelació. Aquest pont emocional de connexió ofereix la possibilitat a la persona que ens està parlant de comunicar i expressar els seus pensaments, les seves emocions i els seus sentiments.

Adoptar una actitud d’escolta és apartar-nos del JO per concentrar-nos en l’ALTRE. D’aquesta manera posem tota l’energia en les necessitats de l’altra persona, que li farà sentir-se reconeguda i valorada.

Elements fonamentals per a escoltar

Encara que alguns elements per a una bona escolta siguin evidents, és important esmentar alguns per donar-los la importància real que tenen. Per exemple, el silenci escoltant atentament és fonamental per oferir un espai perquè la persona que ens parli pot expressar-se i alhora ens ajudi a comprendre el missatge gràcies a l’atenció. La mirada: Mirar als ulls amb curiositat, amb interès quan et parlen, estableix un vincle emocional. La postura: la teva posició corporal relaxada i atenta davant de qui et parla és important per fer-la sentir més còmoda, i finalment l’empatia: sense judicis ni pressuposicions ens permet comprendre i participar de l’experiència transmetent comprensió.

Sentir és una reacció automàtica del nostre cos a qualsevol estímul auditiu, sigui un lleuger soroll o un sonor estrèpit. Sentir i escoltar, en l’àmbit col·loquial, funcionen com a sinònims i coincideixen a més, en el fet que necessitem les orelles per poder fer-ho possible, però escoltar també requereix d’un element indispensable i avui dia molt valorat, la nostra atenció.

I vosaltres com escolteu?

Molt agraïda per llegir-me.

Carme 

abr 24, 2018 | bloc

Fes un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*